facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Олексій Дорошенко: «Оселедець під шубою за рік подорожчав на 2%, а салат олів’є – на 8%»

24.12.2019

Олів’є, оселедець під шубою, мандарини і шампанське – скільки коштує традиційний для українців новорічний стіл? Про це розповість гість студії «Доброго ранку, Країно!» Олексій Дорошенко – голова Асоціації постачальників торговельних мереж:

«Я б сказав, порівняно з попередніми роками досить нормально. Тому що ми побачили, що за цей рік у нас ціни на продукти зросли в середньому на 7%. Деякі продукти навіть коштують стільки ж, скільки в минулому році. Червона ікра навіть трошки подешевшала, якщо ви будете порівнювати однакову ікру минулого і цього року. Ми бачимо, що останні роки делікатеси – червона ікра, червона риба – постійно зменшують свою упаковку. Тому що якщо раніше люди брали в середньому баночку 120 грамів, то в минулому році ми побачили, що є вже 80 грамів. Цього року навіть з’явилася 50 грамів червона ікра. А це означає, що люди краще жити не стали. В той же час ми з вами побачили, що за рік гривня зміцнилася на 4 гривні. Це означає, що деякі імпортовані продукти стали значно дешевшими. Вітчизняні якраз здорожчали. Наприклад, якщо порівняти два салати – олів’є та оселедець під шубою, то те, що ми з вами завозимо в Україну, наприклад рибу, фактично не зросло в ціні, і тому оселедець під шубою подорожчав десь в три-чотири рази менше, ніж салат олів’є. Тобто інфляція оселедця під шубою становить десь менше двох відсотків, а салату олів’є – вісім відсотків, тобто в чотири рази».