Олена Сидоренко: «Я б не додавала цукор, роблячи фруктове пюре, щоб відчувати смак фруктів, а не цукру»

Корисніше за конфітюр – українські господині захопилися фруктовим пюре домашнього приготування. Його можна їсти як окремий десерт, мазати на хліб чи додавати як начинку у пиріжки, а можна консервувати на зиму. Наскільки цей продукт корисний та безпечний, розповість остя студії «Доброго ранку, Країно!» Олена Сидоренко – фахівець в сфері якості і безпечності харчової продукції, доктор технічних наук, професор кафедри товарознавства та управління безпечністю та якістю КНТЕУ:

«По-перше, заготовляємо в такому вигляді, якщо є зайві овочі чи фрукти, ягоди. По-друге, я б радила, звичайно, робити пюре, тому що це глибока переробка. Спочатку йде обробка, шкірку знімаємо, потім проварюємо. Досить глибока обробка, звичайно втрачається багато вітамінів, але залишається клітковина, залишаються якісь мінеральні елементи, тобто це нормально.

Знімаємо шкірку, тому що вона дуже часто дає смак, задоволення буде погіршено, тому що буде гіркота, і це буде потребувати більшої проварки, більшої обробки. Тому без шкірки є більш надійним, і можна зберігати з гарантією певну кількість. Точно так же, як і без кісточок різних. Тобто сама лише м’якоть. І ще якщо не додавати цукру, цукор можна додавати вже потім по ходу. Тут вже наскільки наші господині переорієнтовуються на корисне, без цукрове і смачне харчування, тому що коли не додавати цукру, в результаті ви будете відчувати смак отих плодів, а не смак цукру.

Проблема цукру в тому, що його надмірне споживання, а в консервованому пюре звичайно його багато, тому що це краще для зберігання, по-перше. По-друге, так технологічно налаштовано, що це і консистенцію певну формує. Тому ваш вибір. Але розумієте, ягоди та фрукти містять багато фруктози, там багато цукру, тому насправді я б лише уварювала, роблячи пюре, але цукор вже не додавала б. Він там просто зайвий, природа вже все передбачила».

Прокрутити наверх
Натисніть Enter, щоб шукати, Esc - щоб вийти