Володимир Цанков – співзасновник сервісу розробки та доставки здорового харчування розповів ведучим програми «Доброго ранку, Країно!» про правильне збалансоване харчування:
«Я міг би дуже довго розповідати про їжу, але про кожну страву окремо дуже важко казати. Це, мабуть, дієтологи, лікарі більше молекулярні дослідження роблять і точно можуть сказати, яка там кислота і т.д.
Все, що ми їмо, може бути як корисним, так і некорисним в залежності від того, яким чином ми його споживаємо. Якщо ми їмо сало раз на свято або два рази на місяць два шматочки сала з’їли, то нічого не буде. Якщо людина хоче схуднути або не набирати вагу, то їй потрібно від певної їжі відмовитися. Більшість людей, які хочуть схуднути, кажуть, що хліб їсти не можна. Насправді в дієтичному харчуванні хліб є. Важливо, який цей хліб. З якої муки він зроблений. Цільнозерновий хліб відрізняється тим, що в ньому немає муки вищого сорту.
Всі страви, де є мука вищого сорту, це не дуже добре для нашого організму. Тому, що в будь-якому зерновому вся цінність знаходиться в оболонці зерна. Як тільки ти починаєш його перемелювати, так вся цінність губиться. Так само, як в картоплі. Якщо ти картоплю цілою запікаєш, то всі корисні речовини зберігаються. Якщо ти починаєш її різати, запікати, то всі корисні речовини губляться. Ми можемо дозволити собі багато чого тому, що наш мозок любить жирну їжу. Але якщо ми говоримо про збалансоване харчування, а воно в першу чергу допомагає не бути струнким, а гарно себе почувати, нормально ходити до туалету, гарно спати.
ВОЗ дає статистику, що 70% людей на планеті помирає через неправильне харчування. В першу чергу треба зрозуміти, що людина набирає вагу не від жирних харчів, а від вуглеводів. Вуглеводи це ворог фігури. Вуглеводи – хліб, вареники, вся випічка. Є вуглеводи нормальні, складні. А є погані, прості вуглеводи. Будь-яка випічка, яку ви бачите в супермаркеті, це прості вуглеводи. Кулак людини це порція, яку він може з’їсти, стільки вуглеводів. А інший кулак – це стільки він може з’їсти жирів. Це ваша норма».