УЧорнобильській зоні знайшли поля, девирощують кукурудзу, соняшник та сою.Про це розповів уповноважений президентаз питань земельних відносин РоманЛещенко. Посадовець каже: забороненіплантації виявили за допомогою супутника.Своєю думкою з приводу небезпечностіта перевірки продуктів, вирощених вЧорнобильській зоні, поділиться гістьстудії «Доброго ранку, Країно!» ЮрійМиркєєв – заступник начальника ГУДержпродспоживслужби міста Києва:
«Загаломце дійсно є небезпекою. Тому що існуєможливість потрапляння в організмлюдини цезію і стронцію, які можутьспричинити відповідне захворювання, атакож призвести до зниження імунітету.Це загалом, я так розумію, стосуєтьсямісць стихійної торгівлі, де загаломніхто не контролює якість і безпечністьхарчових продуктів. Так, дійсновідбувається накопичення даних речовин,і з певною кількістю відповідно людинаможе захворіти. Якщо говорити пропродукцію промислового виготовлення,вона перевіряється періодично. Перевіркавідбувається державними лабораторіями,в які доставляються зразки продукціїабо зразки сировини, з якої потім будутьвиготовляти продукцію. Відповідно вонадосліджується на ті чи інші параметрибезпечності. Зразки відбираються напідприємстві. Але в минулому роцівступила в силу вимога, що всі суб’єктигосподарювання повинні впровадитисистему ХАССП. Це система, яка говоритьпро те, що харчовий продукт, який суб’єктгосподарювання випускає, є безпечним.Система говорить про те, що операторринку її впровадив, і оператор ринкуговорить цією системою, що харчовіпродукти, які він випускає, є безпечними.Там є контроль постачальників. Тобтооператор ринку може сам досліджуватисировину, з якої він буде виготовлятихарчові продукти, або він може відпостачальника вимагати документи, якібудуть підтверджувати, що сировина, зякої буде виготовлятися харчовапродукція, буде безпечною за тими чиіншими параметрами безпечності».