Роман Тугашев: «Зараз питання навіть не про доходи, питання про виживання бізнесу»

Законодин для всіх – за такою вимогоюпредставники малого і середнього бізнесувийшли на акцію протесту в Києві. Кажуть,через карантинні обмеження вони зазналивеличезних збитків, дехто вже опинивсяна межі банкрутства. На зв’язку зістудією «Доброго ранку, Країно!» РоманТугашев – підприємець, експерт зорганізації фуд-бізнесу.

Зарізними даними з початку пандеміїкоронавірусу ліквідувалися біля 40%закладів громадського харчування. Яккоронавірус вплинув на вас?

Вінвплинув абсолютно прямо. Тому що, крімфестивалів вуличної їжі, в нас ще є купапроектів, які на стадії будівництва. Цевсе пов’язано із закладами громадськогохарчування, тому ми не працюємо. Томуми з березня виконуємо вимоги карантинуі ситуації в країні і нічого не робимо.Частину команди по деяким напрямкам мибули вимушені відправити у відпусткуза власний рахунок, з частиною закінчилиспівробітництво. Чекаємо зараз завершенняз 12 травня, і сподіваюся, що почнутьсяякісь певні зміни.

Якщопорівняти ваш бізнес з минулим роком,що ми маємо в мінусі?

Цеабсолютно все неможливо порівнювати2018-2019 рік з цією ситуацією, яка насьогодні. Тому що будь-яку індустріюпотрібно буде відновлювати, і на це підене один рік. Тому що ми працюємо і вфестивальній індустрії, і в закладахгромадського харчування. Там насправдіситуація катастрофічна. Зараз питанняне про доходи. Зараз питання про виживаннябізнесу і про збереження тієї частинилюдей, яка є. Якщо говорити про фестивалівуличної їжі, то за один фестиваль мипрацевлаштовуємо близько тисячі людей.І в усіх наших працівників і тих, хтобере участь у фестивалі, є сім’ї. Томунайголовніше зараз питання виживанняі наскільки можливо буде ще в цьому роціпроводити хоч щось.

Скількиресторанів нині можуть зникнутибезповоротно з ринку України?

Насьогодні чіткої статистики, в принципі,не існує. Можна говорити лише про якісьсвої здогадки. Але з тієї інформації,яка, наприклад, в мене є, то не відкриєтьсякожна п’ята точка громадськогохарчування. Це і кіоск з шаурмою, іресторан. І справді, ті бізнеси, які булинизькорентабельними, але все ж такипрацювали, вони вже не відкриютьсяніколи. І таке ж питання стоїть попостачальникам продукції до закладівгромадського харчування. Їх такожпрацювала величезна кількість, але узв’язку з тим, що закриті закладигромадського харчування, вони також неотримують прибутки, не можуть розрахуватися.І там також мова йде про сотні закритихпідприємств. Я насправді бажаю, щоб всівідкрилися, і бажаю всім успіху увідкритті. Але відкриються справдінайсильніші, в кого була хоч якасьфінансова подушка чи підтримка.

Читайте також

Найпопулярніше
Ситник про розмови із журналістами оф рекордс: Не розголошував. Ні державної таємниці, ні таємниці слідства
Вчені назвали найкращий час для вживання калорійної їжі
На сьогодні Майдан не завершений — учасник Революції Гідності та АТО (+текст)
Актуальне
У гірськолижних курортах Прикарпаття ТЦК проводить перевірку документів.
Після прем'єри другого сезону "Гри в кальмара" акції, що мають зв'язок із цим серіалом, зазнали падіння.
Співробітники ТЦК здійснюють моніторинг гірськолижних курортів.
Теги